A Berlinben megrendezett “28th General Assembly of IUGG”-n bemutatott “Eötvös175” kiállítás

Báró Eötvös Loránd születésének 175-ik évfordulója alkalmából a soproni Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet (FI) delegáltjai a Nemzetközi Geodéziai és Geofizika Unió négyévente megrendezett konferenciáján kiállítást mutattak be Eötvös Loránd életéről és munkásságáról. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) támogatásával megvalósult kiállítást a nemzetközi kutatói közösség nagy érdeklődéssel fogadta. Közülük sokan már ismerték Eötvös Loránd tudományos eredményeit, vagy legalább hallottak az Eötvösről elnevezett természeti törvényekről, fizikai mennyiségekről. A konferencián bemutatott “Eötvös 175” kiállítás részét képezte egy eredeti, 1902-ben készített Eötvös-inga, ami a kiállítás idejére Sopronból költözött Berlinbe.

Az FI Az Eötvös 175 stand a berlini IUGG nemzetközi konferencián, a kiállítás megnyitása előtt.
A kiállítók (a képen Bozsó István) már várták a látogatókat.

A Nemzetközi Geodéziai és Geofizikai Unió (International Union of Geodesy and Geophysics, röviden IUGG) négy évente szervezi meg közgyűléssel egybekötött világkonferenciáját, az ún. “General Assembly”-t. Az IUGG a kvantitatív földtudományok területén kutatást végző szakembereket tömörítő szervezet, célja, hogy programok szervezésén és a kutatások koordinálásán keresztül elősegítse bolygónknak és kozmikus környezetének alaposabb megismerését. A konferencián a tudományos előadásokon túl a delegáltak részt vehettek az IUGG célkitűzéseinek és programjainak formálásában, továbbá lehetőségük volt a régi kapcsolatok ápolására, vagy újak kialakítására. Emellett a stand kiemelt szerepet töltött be külföldi karriert építő magyar kutatókkal való kapcsolatfelvételre.

A legutóbbi General Assembly-n, aminek Berlin adott otthont 2023. július 11. és 20. között, a FI munkatársai is részt vettek. Nem csak kiállítói minőségben, hanem számos szóbeli és poszter előadást tartottak, amelyeken bemutatták legújabb tudományos eredményeiket.

A kiállítást megtekintők benyomásai

A nagy nemzetközi konferenciákon gyakoriak a tudományos kiállítások, amelyek leginkább a kutatóknak érdekes vagy hasznos új eszközöket, technikai újításokat vagy a publikálási lehetőségeket mutatják be. Számos látogató éppen azt tartotta pozitívumnak, hogy ehhez képest az Eötvös 175 stand nem egy terméket vagy szolgáltatást reklámozott, hanem egy kiemelkedő tudós élete és munkássága van középpontba állítva. Egy holland kutató megjegyezte: fontos észben tartani, hogy a tudományt elsősorban emberek csinálják (nem pedig szervezetek vagy műszerek), és örömmel töltötte el, hogy a kiállítás ezt az üzenetet közvetítette.

Sokan örültek annak is, hogy végre láthatják azt az eszközt (az Eötvös-ingát), aminek működési elvét egyetemeken tanítják ugyan, de ezelőtt még sosem volt lehetőségük élőben látni. Az érdeklődők közül többen feltették azt a kérdést, hogy az “Eötvös” nevet hogyan kell kiejteni. Néhányan a kiállítást megtekintők között azon lepődtek meg, hogy Eötvös “2 keresztnév alatt fut” – nem értették, hogyan lehet a neve magyarul Loránd, holott a nemzetközi közösségben Roland néven ismert.

Rubóczki Tibor (balra) és Szárnya Csilla (jobbra) kiállítók Odile Poulaine-nel (középen),
a nemzetközi konferencia kiállítóterének főszervezőjével, háttérben a 120 éves Eötvös-ingával.

Harald Schuh, a potsdami GeoForschungsZentrum (GFZ) Geodézia szervezeti egység vezetője,
a berlini konferencia helyi szervezőbizottságának az elnöke az Eötvös-ingával a kiállításon.
Harald Schuh az Eötvös-életmű nagy német tisztelője,
2019. áprilisában az Eötvös 100 emléknapra is eljött Budapestre.

Látogatók az Eötvös 175 standjánál a berlini IUGG nemzetközi konferencián. A világ minden részéről érkeztek érdeklődők a kiállításra.