Barta Veronika, intézetünk tudományos főmunkatársa felvételt nyert a Fiatal Kutatók Akadémiájának tagjai közé

Barta Veronika arcképeBarta Veronika, intézetünk tudományos főmunkatársa felvételt nyert a Fiatal Kutatók Akadémiájának tagjai közé, tagsága 2024. május 1-től 5 évre szól.

Barta Veronika 2009-ben végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen okleveles csillagászként. Doktori disszertációját 2015-ben védte meg, melyben a troposzféra és az ionoszféra közötti csatolási mechanizmusokkal foglalkozott. 2016-ban Fulbright ösztöndíjasként a Massachusetts Institute of Technology-n kezdte el tanulmányozni az ionoszféra űridőjárási eseményekre adott válaszát, különös tekintettel a napkitörésekre. A Digiszonda (digitális ionoszféra radar) méréseinek és adatainak a felelőse 2018-as üzembe helyezése óta. 2014-ben Nők a Tudományban kiválósági díjat nyert Űrtudomány kategóriában, 2017 és 2018-ban pedig elnyerte a Marie Sklodowska-Curie Actions Seal of Excellence díját. Több hazai és nemzetközi pályázat, valamint a T-FORS Horizon Europe projektben a FI csapatának vezetője.

A Fiatal Kutatók Akadémiáján belül képviselni szeretné a geofizika és űrkutatás tudományterületeket, ezen kívül elsődleges célja a vidéken élő, és a kisgyermeket nevelő fiatal kutatók érdekképviselete.