Miniszteri biztosi látogatás intézetünk Zéró Mágneses Laborjában

Ferencz Orsolya miniszteri biztos asszony, Molnár Ágnes képviselő asszony, Barcza Attila képviselő, Farkas Ciprián Sopron polgármestere, Simon István Sopron alpolgármestere tettek látogatást intézetünk Széchenyi István Geofizikai Obszervatóriumában, ahol megtekintették a tavaly átadott Mágneses Nulltér Laboratóriumot.

Ez a létesítmény több dolgot is szimbolizál.

A magyar kreativitást: nem tudunk űrhajókat és az azt kiszolgáló infrastruktúrát építeni, hogy meghódítsuk a világűrt. Azonban vannak olyan szakembereink, akik tudásukkal képesek a világűrre jellemző, a Földinél lényegesen gyengébb mágneses mezőt nagyjából egy szobányi térfogatban itt a Földön megvalósítani. Tehát az alacsony mágneses térhez nem kell űrutazásra vállalkozni, elég Sopron mellé eljönni.

Az összefogást: A zéró mágneses labor megvalósítása intézetünk vezetésével konzorciálisan a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközponttal együttműködve valósult meg, számos kivitelező bevonásával.

A kitartást: A Laboratórium alapkövét még 2017-ben tették le és utána a kivitelezés számos olyan súlyos kihívás ellenére is megvalósult, mint a COVID járvány, ukrán-orosz háború, elszabaduló infláció, nehézkes közbeszerzés és korlátozott kivitelezői kapacitások. Ebben meghatározó szerepe volt intézetünk nyugdíjba vonult igazgatójának: Wesztergom Viktornak.

Az inverz bezzeg faktor: Sokszor mondjuk, hogy “bezzeg a környező országokban”, “bezzeg az »angol tudósok«”. Ezzel az egyedülálló létesítménnyel talán most ránk is okkal mondhatják a régióban és Európában is, hogy: “bezzeg a magyarok”.

Képek forrása: https://www.facebook.com/sopronmediatv

Fotó az eseményről

Fotó az eseményről

Fotó az eseményről

Fotó az eseményről

Fotó az eseményről

Fotó az eseményről

Fotó az eseményről