Sopronban lesz a következő IAVCEI Volcandpark konferencia!

Május végén eldőlt, hogy a HUN-REN Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet rangos nemzetközi konferenciának fog otthont adni, ugyanis 2026 májusában itt kerül megrendezésre a IAVCEI Volcandpark 2026 konferencia.

A Volcandpark konferencia a IAVCEI Commission on Volcanic Geoheritage and Protected Landscape csúcseseménye, amely 2012-ben Olot-ban (Spanyolország), 2016-ban Lanzarote-n (Spanyolország, Kanári-szigetek), valamint a pandémia után először idén Jičín-ben (Csehország) került megrendezésre. A konferencia célja, hogy a világ számos régiójából összegyűjtse vulkáni területek kutatásával, értékelésével, védelmével, oktatásával és kezelésével foglalkozó szakértőket, hogy új ötleteket, koncepciókat és technikákat terjesszen a vulkáni örökség kezelése és népszerűsítése terén. A végső cél az, hogy hozzájáruljon egy ellenállóbb társadalom építéséhez, a vulkáni folyamatok – mind fizikai, mind társadalmi – hatásainak jobb megértéséhez, így biztosítva hatékonyabb felkészülést a vulkáni veszélyekre és a vulkáni geológiai örökséget fenyegető veszélyekre.

A soproni helyszín ideális megközelíthetőség szempontjából, valamint a tervezett terepi napok miatt is. Nagyjából egy órára található innen a Kemenes Vulkán Park (a Vulkánházzal) és a Ság-hegy, ahol az egyik terepi nap során egy viszonylag új, látványos geoturisztikai helyszínt tekinthetnek meg a résztvevők. Soprontól másfél órányi távolságra van a másik terepgyakorlati helyszín, a Bakony-Balaton-felvidék UNESCO Global Geopark (Bakony-Balaton-felvidéki vulkáni terület), ahol a résztvevők részleteiben megismerkedhetnek a monogenetikus vulkánok kialakulásának sajátosságaival egy geomorfológiai szempontból rendkívül érdekes, néhány millió éves vulkáni területen. Ezen túl betekintést kaphatnak egy (nagyrészt) vulkáni területen működő geopark működésébe, az örökségvédelmi és geoturisztikai munkákba, valamint a területen aktívan folyó multidiszciplináris kutatásokba.

Várunk minden érdeklődőt nagy szeretettel 2026 májusában Sopronban! További részletek hamarosan.

Főszervezők: Hencz Mátyás, Németh Károly