Rekord erősségű marsrengést sikerült megfigyelni a Marson!

A NASA InSight űrszondája 2018. november 26-án landolt a Mars Elysium Planitia nevű vulkáni eredetű síkságára. A szonda egyik fontos feladata, hogy adatokat gyűjtsön a marsrengésekről és az esetleges meteorit becsapódások hatásairól. 2022. május 4-én a küldetés 1222-ik marsi napján sikerült megfigyelni egy rekordméretű M=5 erősségű marsrengést!

Az Insight körül mindenféle irányból és távolságból érkező szeizmikus hullámokkal letapogathatjuk a bolygó kérgét, köpenyét – hasonlóan ahhoz, ahogy az orvosi tomográfia során a röntgenfelvételeket használják. A rengéshullámok áthatolva a Mars belső rétegein megváltoztatják haladási sebességüket, irányukat, erősségüket, ezzel információt hoznak azok összetételéről és nyomás és hőmérséklet viszonyairól (1. ábra).

1. ábra: Az InSight szonda és a marsrengés során keletkező szeizmikus hullámok terjedésének sematikus képe a marsi kéregben és annak felső porózus része (credit: IPGP)

A 2022 elején frissített Mars szeizmikus katalógus már 951 marsrengést tartalmaz (Mars Seismic Catalogue, InSight Mission; V9 2022-01-01). A rengések között csak három mérete volt M>4.  2021. augusztus 25-én a marsi szeizmométer egy 4,2-es és egy 4,1-es erősségűt, majd 2021. szeptember 18-án 4,1 rengést észlelt. A 2022. május 4-én megfigyelt M=5 erősségű marsrengés azért jelentős, mert remélhetően rendesen megkongatta az egész bolygót, és annak belső határfelületeiről visszaverődött sok szép jelet sikerült megfigyelni. Ezek segítségével a Mars belső felépítéséről tudhatunk meg fontos információkat (2. ábra).

2. ábra: 2022. május 4-én megfigyelt – eddigi egy másik égitesten észlelt legerősebb – rengés spektrogramja és szeizmogramja. (Forrás: NASA/JPL-Caltech)

A NASA InSight küldetését népszerűsíti a British Geological Survey „MarsQuake” projektje. A „Marsrengések” program ennek a magyarországi diákok számára elindított párja, mely során az InSight Mars expedíció által visszaküldött valós adatokat és képeket használhatják fel az érdeklődők. A program egy rövid szeizmológiai és a Mars bolygót bemutató ismertetőt és feladatokat tartalmaz. A célközönség a 11-18 éves korosztály. A foglalkozások során a diákok modellezik a meteorit becsapódásokat, és vizsgálják a becsapódások hatását. A marsrengések elemzése pedig segít abban, hogy jobban megértsük a “vörös bolygó” belső szerkezetét. A kiadvány letölthető: www.suliszezmo.hu / „Marsrengések – kiből lesz marskutató?” weboldalról.

3. ábra: A “Marsrengések – szeizmológia más bolygókon” c. ismeretterjesztő kiadvány címlapja
(a kiadvány a képre kattintva megtekinthető).

Kiszely Márta
Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium