Barta Veronika: Hullámszerű anomáliák a felsőlégkörben, mint kockázati tényezők

A terjedő ionoszféra zavarok (Travelling Ionospheric Disturbances, TID) az űridőjárási hatások egy speciális típusát képviselik, amelyek több szektorban is megzavarhatják a létfontosságú űrbéli és földi infrastruktúrák működését és a kommunikációt. Ez év (2023) januárjában indult a T-FORS (TRAVELLING IONOSPHERIC DISTURBANCES FORECASTING SYSTEM) HORIZON 2022-es nemzetközi projekt, amely a TID-ek vizsgálatát és előrejelzését célozza meg. A projektben kilenc európai ország vesz részt úgy, mint: Görögország, Olaszország, Franciaország, Csehország, Németország, Spanyolország, Belgium és Bulgária. Magyarországot a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet (HUN-REN FI) képviseli.

A T-FORS célja olyan új prototípus modellek létrehozása a napkoronára, a bolygóközi térre, a magnetoszférára, az ionoszférára és a légkörre vonatkozó megfigyelések felhasználásával, melyek képesek több órával előre jelezni a TID-eket. A modellek betanítására a Horizon 2020 program korábbi projektjei keretében már létező adatbázisokon alapuló gépi tanulási technikákat használnak, hogy megbecsüljék a közepes méretű TID-ek előfordulási valószínűségét, valamint hogy előre jelezzék a nagyméretű zavarok előfordulását és terjedését. A felhasználói közösségtől származó követelmények alapján prototípus szolgáltatásokat fejlesztenek ki, követve a meteorológiai szolgáltatások legjobban működő gyakorlatához hasonló szabványokat és minőségellenőrzést. A T-FORS prototípus szolgáltatások teljesítményének ellenőrzése érdekében földi bemutató teszteket szerveznek a légi és polgári védelmi ügynökségekkel együttműködésben. A projekt végeredményeként átfogó szerkezeti koncepciót javasolnak, amely magában foglalja a földi műszerhálózatok sűrítését, és a jövőbeli űrmissziók tervezését annak érdekében, hogy olyan valós idejű operatív szolgáltatást fejlesszenek ki, amely teljes mértékben megfelel az ESA űridőjárási szolgáltatásainak, sőt ki is egészíti azokat.

A projekten belül a FI Ionoszféra Kutatócsoportja főként a közepes méretű TID-ek klimatológiai modelljének fejlesztésében vesz részt nagy mennyiségű ionogram kézi feldolgozásával, valamint a kifejlesztett modellek esettanulmányokon keresztüli validálásában vállal oroszlán szerepet. Jelen előadásban a projekt általános bemutatásán túl kiemelkedő érdekes esetek (pl. március 23-25 közötti geomágneses vihar, 2023-as török földrengés, és egy erőteljes hidegfront átvonulásához kötődő ionoszférikus anomáliák) kerülnek részletes bemutatásra.


Az ionoszférát felülről (naptevékenységhez kötődő) és alulról (troposzférikus és tektonikus eredetű) érő hatások, melyek TID-eket okozhatnak

Publikáció hivatkozása: https://www.swsc-journal.org/articles/swsc/abs/2022/01/swsc220017/swsc220017.html
DOI: https://doi.org/10.1051/swsc/2022032

Publikáció hivatkozása: https://essopenarchive.org/doi/full/10.22541/essoar.168500329.97063233
DOI: https://doi.org/10.22541/essoar.168500329.97063233/v1