Folyamatban lévő és lezárt projektek

Integrated Sentinel-PSI and GNSS technical facilities and procedures for the determination of 3D structure deformations caused by environmental processes

Forrás: ESA PECS

Futamidő: 2015-2018

Az Európai Űrügynökség által támogatott projekt célja az űrgeodéziai módszerek és fejlesztések felhasználása a tektonikus folyamatok megfigyelésében. A hagyományos GNSS és az ESA legújabb, Sentinel-1 radarinterferometriai észleléseinek integrálása a deformációs terek 3D-s és nagy pontosságú meghatározását biztosítják. A pályázat Leeds-i Egyetem és a BME Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék munkatársaival való együttműködésben valósul meg.

A projektben olyan mesterséges reflektorok kerülnek kialakítása melyek mind geodinamikai, geodéziai és elektromágneses szempontból alkalmasak a hosszú időállandójú tektonikai folyamatok Sentinel-1-en alapuló megfigyelésében. A reflektáló felületek elektromágneses méretezése analitikus és numerikus szimulációk valamint analóg modellkísérletek alapján történik. A pontjelek geodinamikai tervezése a hosszú időtávú stabilitás mellett biztosítja a pontjel műhold konfigurációkra vonatkozó optimális elhelyezését és tájékozását. A kvázi folyamatos radarinterferometriai és az időszakos GNSS észlelések együttes feldolgozása Kálmán szűrőn alapuló matematikai eljárással történik.

A projektben kifejlesztett integrált pontjelek felhasználásával geodinamikai aktív területeken (Kulcs, Dunaszekcső, Fonyód) monitoring hálózatok kerül kialakításra.